Skapad av:
Maria Carlström
Date:
19 augusti 2022
Samlar in till:
Bipolär sjukdom
Hej!

Mitt namn är Maria, jag fyller 44 år den 19:e augusti och är en småländska som bor i Göteborg. Jag fick diagnosen bipolär för ungefär 15 år sedan. Det var några oerhört kämpiga år med tunga depressioner, ett par maniska episoder och mycket självmordstankar. Men det blev bättre.

Jag tror att vi som gör vårt bästa för att hantera livet med bipolär sjukdom, är lite extra glada när födelsedagen närmar sig. Visst, det kan vara ångestfyllt och kännas jobbigt av olika anledningar - men vi är vid liv. Vi lever!

Medicin är en konkret hjälp. Forskningen har kommit långt. Men medicinerna är inte felfria. Vissa tar lång tid att ställa in. Andra ger hemska biverkningar, som kan vara nästan lika jobbiga som symtomen på sjukdomen. Många blir man jättetrött av. Själv kunde jag sova nästan hur mycket som helst under ett antal år med en medicin, som är väldigt populär. Jag var överlycklig när jag äntligen kunde sluta med den för drygt ett halvår sedan. Plötsligt vaknade jag på morgonen och var pigg. Det är livskvalité för mig.

För mig är det viktigt att vara insatt i allt som har med sjukdomen att göra. Det är en styrka att kunna ta hand om sig själv på bästa sätt. Det finns t ex mediciner som jag tar vid behov, och det har jag lärt mig att sköta själv. Andra gånger ringer jag mottagningen. Jag är lyckligt lottad som har en läkare och en psykiatrisjuksköterska där, som känner mig sedan länge.

Mycket mer forskning om bipolär sjukdom behövs! Det man vet är att den ligger i generna och kan utlösas av stress. Den går att lindra med mediciner och terapi. Mer kunskap kan förhoppningsvis ge oss, och särskilt de som kommer efter oss, chansen att leva goda liv. Våra bästa liv.
Ge en gåva
2 400 kr
48%
2 Dagar kvar

Maria Carlström donerat 300 kr

Senaste aktivitet

 • Ronnie Lundin Ronnie Lundin donerat 300 kr

  Känns bra att kunna bidra för att komma närmare en lösning på gåtan kring bipolär sjukdom. Kramar också till det fantastiska födelsedagsbarnet! ❤️

  Maria Carlström Maria Carlström: Tusen tack Ronnie, för din generösa gåva! Ditt stöd till min hjärtesak värmer. Och många kramar tillbaka!
 • Jeremias Sandberg Jeremias Sandberg donerat 200 kr

  …självklart får jag stötta ett sådant initiativ! Men- du får ändå fortfarande räkna med att bli bjuden på en öl av mig, nästa gång i Göteborg :) Grattis på födelsedagen i förskott!

  Maria Carlström Maria Carlström: Tack så mycket, jag uppskattar ditt stöd bästa Jerry! En kall öl går alltid ner, det vet du. :-) ;-) Tack för födelsedagshälsningen!
 • Ulla Gunnarsson Ulla Gunnarsson donerat 500 kr

  Jag vill bidra för att hjälpa, inte minst dig Maria. Kram

  Maria Carlström Maria Carlström: Tack så mycket Ulla, det uppskattas och värmer verkligen mitt hjärta! Jag blir rörd och glad nu. Kram!
 • Carina Lundin Carina Lundin donerat 100 kr

  Väldigt viktigt att lära sig mer om hur hjärnan funkar

  Maria Carlström Maria Carlström: Tack så mycket för ditt bidrag, kära du! Visst är det viktigt med mer kunskap kring alla hjärnans mysterier. <3
 • Veronica Scherling Veronica Scherling donerat 200 kr

  Grattis i förskott! Självklart lämnar jag ett bidrag för en sådan god sak. Kramar, Veronica

  Maria Carlström Maria Carlström: Innerligt och varmt tack snälla du! Jag uppskattar det väldigt mycket. Kramar till dig!
 • Christina Callmer Christina Callmer donerat 500 kr

  Hälsningar från Christina

  Maria Carlström Maria Carlström: Tusen tack, finaste du, för din generositet och ditt stöd!
 • Monica Carlström Monica Carlström donerat 300 kr

  Maria Carlström Maria Carlström: Hjärtligt tack, kära mamma, ditt stöd betyder väldigt mycket för mig!
 • Maria Carlström Maria Carlström donerat 300 kr

  Nu kör vi!