Läs om hur det fungerar

Hur fungerar det?

  1. Hitta det projekt du vill stödja och starta en egen insamling - det tar bara ett par minuter.
  2. Dela din insamling med ditt nätverk via sociala medier (till exempel Facebook, Twitter, e-post) och du är redo att börja ta emot bidrag.
  3. Din familj och vänner kan nu ge bidrag till din insamling, skriva motiverande kommentarer och hjälpa dig att stödja det projekt du har valt.
  4. Se din insamling växa och var stolt över att du gör skillnad.

Insamlingsmetoder- Tips & Råd

Här är lite tips och råd för hur du skapar bästa möjlga insamlingsresultat:

Ladda upp en bra bild eller video

Bilder väcker våra sinnen och ökar vårt engagemang. Många människor ger bidrag för att de har blivit uppmanade av någon de litar på. När du lägger upp en bild eller video på dig själv, kommer ditt nätverk automatiskt att förknippa din insamling med dig. En bild bidrar därför med att skapa tillit till din insamling och sannolikheten för att din familj och vänner kommer att ge ett bidrar ökar.

Berätta din historia

Skriv en fängslande och övertygande historia där du besvarar alla de frågor en bidragsgivare skulle kunna tänkas ha, till exempel vad du samlar in till; varför det är viktigt för dig; hur pengarna kommer att användas. Ta tillfället i akt att verkligen framhäva din personliga historia, varför du tycker att detta är en viktig sak, och varför folk ska stödja den.

Sätt upp ett realistiskt mål

Att vara ambitiös är beundransvärt, men när det gäller insamlingar är det bättre att börja med ett mål du vet att du kan nå, och eventuellt justera det senare. Ett bra sätt att sätta ett första mål är att föreställa dig hur många i ditt nätverk du tror skulle ge ett bidrag och hur mycket de skulle kunna tänka sig att ge. Om du därefter halverar den summanhar du ett realistiskt första mål. Förhoppningsvis når du det första målet på nolltid och kan sätta upp nästa mål. Det genomsnittliga insamlingsbeloppet är 2800 kr.

Ge det första bidraget själv

När du ber ditt nätverk om att stödja din insamling är det viktigt att du föregår med gott exempel och ger det första bidraget själv. Är du osäker på hur mycket du ska donera? Tänk över hur mycket du önskar att andra ska ge och så ger du själv lite mer än det.

Dela din insamling via privata meddelanden/mejl

Att uppmuntra sina vänner och familj att bidra genom privata meddelanden har visat sig vara mycket mer effektivt än t.ex. en simpel statusuppdatering på Facebook. Direktmeddelanden är personliga och personen i fråga kommer att vara mer benägen att stödja din insamling om du har tagit dig tid att skriva ett par rader till honom eller henne personligen.

Många bäckar små gör en stor å

Använd flera olika sociala medier, sprid ordet om din insamling och dela den, om och om igen. Kom ihåg att alltid kopiera in länken till din insamling i alla meddelanden och uppdateringar och be folk om att dela din insamling å din vägnar.

Håll dina givare uppdaterade

Kom ihåg att tacka dina givare och hålla dem uppdaterade med relevant information. Till exempel kan du dela ditt slutresultat med dem som har bidragit, eller om du deltar i ett evenemang: gör en kort uppdatering av hur det gick.

Tips för bra insamlingstillfällen

Det finns massor av bra anledningar att starta en insamling. Här är några av dem:

  1. Aktiviteter : Löpning, cykling, klättring eller annan aktivitet som utgör en utmaning för dig. Berätta för ditt sociala nätverk varför du har valt att kasta dig ut i just den utmaningen och be dem om att stödja dig genom att donera till din insamling.
  2. Födelsedagar, bröllop eller andra firanden : Ett perfekt tillfälle att be vänner och familj om bidrag till din insamling istället för presenter. På så sätt kan ni alla göra skillnad tillsammans.
  3. Frivilligarbete : Om du är volontär har du redan en historia att berätta. Dela dina upplevelser och erfarenheter från ditt arbete och berätta hur din organisation bidrar till att förbättra världen. Det kommer garanterat att värma dina vänners hjärtan och bidra till att inspirera dem att ge ett bidrag.
  4. Minnesmärken : Har du mist någon som stått dig nära? Här är din chans att skapa en insamling för att hedra denna person.
  5. Högtider : Högtider och semester säsonger är alltid bra tillfällen att visa vänlighet och stödja andra människor. I stället för julklappar, kan du önska att dina vänner och familj istället ger ett bidrag till din insamling.
  6. Godhet : Vem behöver egentligen en anledning att starta en insamling? Det bästa med en egen insamling är att du inte behöver en särskild anledning att starta en. Det räcker att vara passionerad och ha viljan att göra skillnad.