Skapad av:
Kenneth Edman
Samlar in till:
ALS
Till minne av Per Holm

När vi nu plötsligt miste vår kompis och nära vän Per i ALS insåg vi hur mycket vi människor fortfarande inte förstår om våra kroppar. Hur kan kroppen utveckla ALS och varför kan vi fortfarande inte göra något åt detta samt vad är egentligen ALS?

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är namnet för en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Detta leder till muskelförtvining och förlamning.
Varje år insjuknar cirka 220 personer i Sverige i ALS. De flesta är mellan 50 och 70 år.

Per fick sin diagnos i september 2019 och blev snabbt sämre. Musklerna tappade sin styrka och talet försämrades för att slutligen upphöra. Efter ett halvår var kommunikationen i skrivande form där hans texter/sms lästes upp i mobiltelefonen. Pers personlighet som utåtriktad, glad med ett smittande skratt samt ett språk som innehöll sylvassa och träffsäkra kommentarer satt i även om hans texter lästes upp via en app i mobilen, men med sjukdomens snabba förlopp försvann den Per vi kände allt mer.

Trots att läkarnas första prognos sa att Pers sjukdom hade en långsam process drog Per sitt sista andetag den 29:e augusti 2020, ca 12 månader efter att han fått sitt besked om sjukdomen.

Vi som kände Per är nu alla chockade och sorgsna att vi så snabbt miste vår kamrat och familjen Holm, sin älskade make och världens starkaste och underbaraste pappa men även en älskad son och bror. Maktlösheten i att det idag inte finns någon forskning som resulterat i några nyutvecklade mediciner eller någon fungerande behandlingsform, gör att förlusten av Per känns extra tung.

Kan vi på något sätt stötta forskningen så att de i framtiden kan lösa gåtan bakom ALS? Hjärnfonden delar ut stipendier och forskningsbidrag till speciellt utvalda förstklassiga forskare som tillhör den svenska forskareliten.

Thomas Brännström, professor vid Umeå universitet är en av de som fått ett forskningsbidrag från Hjärnfonden i år. Hans forskning handlar om att finna orsakerna till den neurodegenerativa sjukdomen, ALS. Syftet med studierna är att på sikt hitta nya sätt att behandla sjukdomen. Varje gåva har stor betydelse för att hålla fler hjärnor friska längre.

Vi startar nu en fond till Pers minne, där var och en av alla våra vänner och bekanta får ett uppdrag med att sprida budskapet om Pers minnesfond vidare. På detta sätt kan vi samla in mer pengar och bidra till att gåtan bakom ALS löses och att det förhoppningsvis kan så småningom leda till att nya mediciner och mer effektiva behandlingsmetoder utvecklas.

Gör skillnad redan idag och skänk din gåva till Hjärnfonden!

Varmt tack - varje krona gör skillnad.

//Örjan Ekberg och Kenneth Edman
Ge en gåva

5 300 kr
Insamlat

53% 10 000 kr

13
Gåvor

78
Dagar kvar

Senaste aktivitet

 • Malin Persson Malin Persson Donerade 300 kr

  Vilket fint initiativ för att råda bot på denna fruktansvärda sjukdom. Tankarna går till Per och hans familj ❤️

 • Kenneth Edman Kenneth Edman
  Via Facebook har vi även samlat in ytterligare 9.505 kr till Pers minne per 25/9 som går direkt till Hjärnfonden. Vi fortsätter insamlingen tills gåtan med ALS blivit löst.
 • Maria Ahnér Maria Ahnér Donerade 200 kr

 • Anna Josefsson Anna Josefsson Donerade 100 kr

 • Emelie Bäckelin Hjärnfonden
  Hej och varmt välkomna som insamlare hos Hjärnfonden. Vilken fin insamling ni skapat för Per. ❤️ Jag heter Emelie och är er kontaktperson här, tveka inte att höra av er om ni har några frågor om insamlingen eller annat.

  Varma hälsningar, Emelie på Hjärnfonden 💐
  emelie.backelin@hjarnfonden.se
 • Fredrik & Petra Holm Fredrik & Petra Holm Donerade 1 000 kr

 • Ulf Åhman Ulf Åhman Donerade 300 kr

 • Charlotte Kihl Charlotte Kihl Donerade 300 kr

 • Linda Bodin Linda Bodin Donerade 300 kr

  💙

 • Eva Blizzard Eva Blizzard Donerade 500 kr

 • Kim von Seth Kim von Seth Donerade 200 kr

 • Maria Willers Maria Willers Donerade 300 kr

 • Birgit Sandström Birgit Sandström Donerade 500 kr

 • Hans Rauman Hans Rauman Donerade 300 kr

  För Göran och Mats

 • Kenneth Edman Kenneth Edman Donerade 1 000 kr

  För Pers skull, låt oss bidra till att finna lösningen på gåtan bakom ALS.